Skip to content

Nieuws

Schaarste in de markt

De afgelopen maanden is de houtmarkt flink in beweging. Begin dit jaar hadden we een stabilisatie van de houtprijzen verwacht, maar door schaarste na het uitbreken van de oorlog, zijn de houtprijzen weer gestegen. De import vanuit Wit-Rusland en Rusland werd tot een minimum beperkt en dit resulteerde in het opslaan van hogere voorraden bij producenten en handelaren. Het was immers van groot belang dat de productie van nieuwe pallets door kon gaan. Deze enorme vraag heeft ertoe geleid dat een recordhoogte van de prijs per kuub hout was bereikt einde Q2.

Stijgende grondstoffen en gasprijzen

Tegelijkertijd blijven andere grondstoffen én gasprijzen maar stijgen, waardoor veel bedrijven besluiten te stoppen met productie (of halveren de productie). Veel tuinbouwbedrijven en andere fabrieken besluiten om te stoppen met productie door blijvend stijgende grondstoffen- én gasprijzen. Dit heeft ook een gevolgen voor onze industrie. De vraag naar pallethout nam af en de prijs daalde automatisch mee.

Alhoewel de prijzen nu weer wat gezakt zijn, is de verwachting dat dit niet lang stand zal houden. De zorgen over de hoge gasprijzen zijn in alle EU-landen voelbaar. Zo hebben Moldavië en Bosnië een tijdelijke export restrictie opgelegd voor haardhout, aangezien de vraag hiervoor enorm toeneemt voor de winterperiode. Een gevolg hiervan is dat een gedeelte van pallethout verkocht wordt als haardhout, omdat dit simpelweg meer oplevert.

Meer prijsstijging deze winter

Hierdoor verwachten we dat de prijzen de komende winter weer verder zullen stijgen. Dit zal weer gevolgen hebben voor ons als handelaar/producent en u als klant. Wij hebben de afgelopen tijd een hogere voorraad aangehouden op ons terrein, om u als klant te kunnen blijven voorzien van pallets. Ook voor komende tijd zullen we onze uiterste best doen om dit te realiseren.

De 2-dagen levertijd- die wij nu hanteren- is ook erg belangrijk geweest. Hierdoor hebben we tijdig kunnen acteren in de zoektocht naar de juiste pallets en daardoor kunnen uitleveren. Wij bedanken u als klanten voor het vertrouwen. Mochten en vragen zijn over de huidige markt, bel gerust met onze verkopers.

Indexcijfers
Schaarste in de houtmarkt
Schaarste In De Houtmarkt

Meer nieuws

Englmeier wordt onderdeel van Rotom Europe

Englmeier wordt onderdeel van Rotom Europe  Rotom zet opnieuw een stap richting het behalen van zijn doelstelling: Europees marktleider worden…

Lees meer

Rotom en Lievaart – Slaghuis gaan samen de toekomst in

Rotom zet een strategische stap om Europees marktleider te worden op het gebied van duurzame oplossingen rond ladingdragers. Met de…

Lees meer
Palletboer

Palletboer

Palletboer  In de wereld van pallets en logistiek is er één term die zowel een glimlach als een opgetrokken wenkbrauw…

Lees meer
Back To Top