Skip to content

Nieuws

Pallet afmetingen

Pallet afmetingen

Lievaart – Slaghuis Palletgroep biedt tal van verschillende soorten pallets, in allerlei afmetingen. Elke pallet kan een verschillende lading en gewicht dragen. Met deze diversiteit aan maten, soorten en kwaliteiten kunnen wij voldoen aan de specifieke eisen van verschillende bedrijven en andere partijen. Iedere klant heeft eigen wensen aan een pallet, vanwege de verscheidenheid aan belading en vracht. In deze blog gaan we dieper in op de functies en afmetingen van verschillende pallets.

In deze blog bespreken we:

 • Palletafmetingen van verschillende soorten pallets
 • Kwaliteit van verschillende soorten pallets
 • Gewicht van verschillende soorten pallets
Bekijk hier ons assortiment

Verschillende palletcategorieën

Voordat we gaan kijken naar de pallet afmetingen van verschillende pallets, is het eerst goed om te weten onder welke categorieën de pallets kunnen vallen. Er zijn drie verschillende palletcategorieën te onderscheiden. Elke pallet valt onder één van deze drie categorieën. De eerste twee categorieën zijn open pallets en omloop pallets. De categorie balkpallets wordt later besproken.

Open pallets – Open pallets worden ook wel 4-weg pallets genoemd. Deze benaming komt voort uit het feit dat de pallet aan 4 kanten kan worden opgetild door een heftruck. Open pallets zijn ontworpen met een onderdek aan óf de lange óf de korte zijde. Het onderdek van de pallet bestaat uit 3 planken. Deze 3 planken kunnen aan de lange zijde of aan de korte zijde worden bevestigd, maar bij een open pallet komt het nooit voor dat de planken aan beide zijden worden bevestigd. Op de afbeeldingen hieronder ziet u aan de linker kant een open pallet met langlopend onderdek en aan de rechter kant een open pallet met kortlopend onderdek.

Pallet afmetingen

 

Omloop pallets – Een omloop pallet kan, net als de open pallet, aan 4 zijden worden opgetild door een heftruck. Het verschil met de open pallet is, dat een omloop pallet zowel aan de lange zijde als aan de korte zijde een onderdek heeft. De planken zijn aan beiden zijden bevestigd aan de onderkant, waardoor de pallet een rond omlopend onderdek heeft. Op de afbeelding hieronder ziet u een voorbeeld van een omloop pallet.

Gewicht europallet

Veelgebruikte pallet afmetingen

Binnen open pallets en omloop pallets zijn er veel gangbare maten die voldoen aan de behoeften van de meeste bedrijven. Omdat de pallets aan de behoeften van veel bedrijven voldoen, kunnen ze regelmatig opnieuw gebruikt worden. Als de pallets kapot gaan, kunnen ze na reparatie weer terugkomen in de palletroulatie. Enkele van de meest voorkomende maten open pallets en omloop pallets zijn:

 • 80×120 cm
 • 100×120 cm
 • 40×60 cm
 • 60×80 cm
 • 100×100 cm
 • 102×122 cm
 • 120×120 cm
 • 110×110 cm
 • 100×117 cm
 • 102×120 cm
 • 114x114cm

 

Europallet – veelgebruikte palletafmeting

De 80×120 cm en 100×120 cm pallets zijn populair, omdat ze veelzijdig en erg praktisch zijn. De Europallet heeft een afmeting van 80×120. Wij hebben altijd ruim voldoende pallets op voorraad liggen. Daardoor kunnen we onze klanten snel van dienst zijn.

Europallets zijn erg praktisch in transport. Er passen precies 33 pallets in een trailer. Daarnaast wordt bij de afmeting van dozen of kratten vaak rekening gehouden met de afmeting van een Europallet, om efficiënt te kunnen stapelen.

De Europallet voert de collomodulaire maat. Andere producten, die ook volgens dit systeem zijn ontworpen, kunnen effectief gestapeld worden op een Europallet. Bijvoorbeeld: Er passen precies acht dozen van 30x40cm op een Europallet. Dozen kunnen daardoor makkelijk gestapeld worden. In de afbeelding hieronder wordt het principe toegelicht:

Europallet afmeting

Afmeting balkpallets

De derde categorie waar pallets onder kunnen vallen zijn balkpallets. Balkpallets zijn voorzien van balken aan de onderkant voor extra stevigheid. Deze pallets worden vaak gebruikt voor zwaardere ladingen, maar hebben als nadeel dat ze slechts van twee zijden kunnen worden opgetild. Een balkpallet wordt daarom vaak een 2-weg pallet genoemd. Balkpallets zijn in veel verschillende afmetingen beschikbaar.

Afwijkende pallet afmetingen

Bij Lievaart – Slaghuis Palletgroep kunnen we pallets in speciale afmetingen produceren. Er zijn tal van afwijkende maten te vinden, die voor bepaalde doeleinden zijn gemaakt. Vaak produceren wij speciale pallets voor bedrijven die deze pallets meermalig gebruiken in hun eigen proces. De afwijkende maat komt op de markt voor een speciale order of transactie en daarna zijn er weinig bedrijven die deze specifieke maat kunnen gebruiken..

Verschil in bovendek van verschillende pallets

Per pallet kan er een verschil zitten in het aantal planken op het bovendek van de pallet. De meeste pallets hebben 5 of 7 planken op het bovendek. Hoe meer planken, hoe dichter het bovendek van de pallet is. Er zijn bedrijven die pallets met een gesloten dek nodig hebben. Vaak worden pallets met een gesloten dek gebruikt om te voorkomen dat producten door het dek heen zakken, zoals zakken met uien of aardappelen.

Tegenwoordig worden steeds meer producten in dozen vervoerd. Het dek hoeft daardoor vaak niet gesloten te zijn, maar een goede verdeling van de planken op het bovendek is handig, zodat de dozen goed op de pallets passen. Zo heeft elke klant een eigen wensenlijstje voor de ideale pallet. In sommige gevallen passen we een bestaande pallet aan om aan de wensen van de klant te voldoen.

Neem contact met ons op!

Welk gewicht kunnen pallets dragen?

Pallets zijn er in verschillende kwaliteitsklassen. Er zijn drie verschillende kwaliteitstypen te onderscheiden:

 • Licht
 • Middenzwaar
 • Zwaar

De kwaliteitstypen zijn gebaseerd op het gewicht van de pallet en daarmee ook de sterkte van de pallet.

 • Een lichte pallet is meestal gemaakt van dun hout en kan ongeveer 500 kg dragen.
 • Een middenzware pallet kan ongeveer 800 kg dragen.
 • Een zware pallet kan tot wel 1200 kg dragen.

Sommige speciale typen, zoals de Europallet, kunnen zelfs tot 1500 kg dragen. Er zit een verschil tussen dynamisch draagvermogen en statisch draagvermogen van een pallet. Een pallet die wordt gebruikt in transport kan minder gewicht dragen dan een pallet die wordt gebruikt om producten te stallen.

Pallets kopen bij Lievaart – Slaghuis Palletgroep

Kortom, pallets komen in allerlei vormen en maten, afgestemd op de diverse behoeften van de logistieke sector. Of het nu gaat om het vervoeren van zware industriële apparatuur of lichte consumentenproducten, er is altijd een pallet die geschikt is voor de klus. Benieuwd naar ons assortiment pallets? Neem eens een kijkje in onze pallet webshop.

Pallets afmetingen
Pallets Afmetingen

Meer nieuws

Englmeier wordt onderdeel van Rotom Europe

Englmeier wordt onderdeel van Rotom Europe  Rotom zet opnieuw een stap richting het behalen van zijn doelstelling: Europees marktleider worden…

Lees meer

Rotom en Lievaart – Slaghuis gaan samen de toekomst in

Rotom zet een strategische stap om Europees marktleider te worden op het gebied van duurzame oplossingen rond ladingdragers. Met de…

Lees meer
Palletboer

Palletboer

Palletboer  In de wereld van pallets en logistiek is er één term die zowel een glimlach als een opgetrokken wenkbrauw…

Lees meer
Back To Top