Skip to content

Nieuws

In Trouw: “Door de brexit moeten houten pallets straks eerst door de sauna”

Mooi artikel in Trouw over ‘de controle op houten pallets’. Vanaf 1 januari mogen alleen houten pallets met een keurmerk de oversteek tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie maken. Verpakkingshout moet voortaan eerst een hittebehandeling ondergaan om ongedierte te doden dat erin verscholen kan zitten.

Hieronder een stuk uit het artikel waarin onze sales manager Thom Olsthoorn meer vertelt.

Snel op zoek naar een hittekamer

Houten pallets zijn onmisbaar voor de internationale handel. Jaarlijks gaan ze tientallen miljoenen keren op en neer tussen de EU en het VK. Zijn er wel genoeg behandelde pallets? Die vraag zorgde vorig jaar al voor stress in het VK, onrust die nog altijd niet verdwenen is. Ook in Nederland zijn er bedrijven die nog snel op zoek moeten naar een hittekamer.

“Een hittekamer is een soort sauna”, vertelt sales manager Thom Olsthoorn van het bedrijf Lievaart Slaghuis – ‘uw pallet partner’- uit Hoek van Holland. “We rijden de pallets naar binnen en blazen dan hete lucht rond”, legt hij uit. “Gedurende 30 minuten moet de kern van het hout een temperatuur hebben van 56 graden Celsius. Zo zijn de voorschriften.”

“Een hittekamer is een soort sauna”

Na afloop krijgt het hout een keurmerk ingebrand, zodat bij een inspectie meteen duidelijk is dat het hout geen beestjes bevat. Alleen geregistreerde bedrijven mogen deze behandeling uitvoeren, en ze hebben elk een eigen merkteken.

Olsthoorn ziet de drukte toenemen nu de brexit nadert. Lievaart Slaghuis had al een grotere hittekamer laten bouwen, omdat ze de extra vraag wel hadden voorzien. “Daarmee draaien we twee sessies per dag, 1100 pallets per hittebehandeling. Ook hebben we alvast een voorraad behandelde pallets aangelegd.”

Lees het gehele Trouw artikel ‘Door de Brexit moeten houten straks eerst door de Sauna‘.

Bron beeld: Jerry Lampen

Houten pallets
Houten Pallets

Meer nieuws

Pallets Afmetingen

Pallet afmetingen

Pallet afmetingen Lievaart – Slaghuis Palletgroep biedt tal van verschillende soorten pallets, in allerlei afmetingen. Elke pallet kan een verschillende…

Lees meer

Englmeier wordt onderdeel van Rotom Europe

Englmeier wordt onderdeel van Rotom Europe  Rotom zet opnieuw een stap richting het behalen van zijn doelstelling: Europees marktleider worden…

Lees meer

Rotom en Lievaart – Slaghuis gaan samen de toekomst in

Rotom zet een strategische stap om Europees marktleider te worden op het gebied van duurzame oplossingen rond ladingdragers. Met de…

Lees meer
Back To Top