Vrachtwagenladingen met nagemaakte Europallets in beslag genomen

PERSBERICHT

Namaak van EPAL-pallets: verschillende vrachtwagenladingen in beslag genomen in België

Düsseldorf, 23 juni 2016 – Eind mei werden er in België verschillende vrachtwagenladingen met nagemaakte EPAL-europallets ontdekt en in beslag genomen. Het succes van de operatie was te danken aan de nauwe samenwerking tussen de European Pallet Association (EPAL) en het onafhankelijke inspectiebedrijf Bureau Veritas, dat wereldwijd onaangekondigde kwaliteitscontroles uitvoert voor rekening van EPAL.

Naast het logo van EPAL op de vier hoekklossen kunnen de nieuwe EPAL-europallets ook worden herkend aan de gele of zwarte controlekram met de markering "EPAL in het ovaal", die is aangebracht op een van de middenklossen. Over het algemeen zijn nagemaakte EPAL-pallets niet voorzien van deze EPAL-controlekram en vertonen ze bijna altijd grote kwaliteitsfouten.

In dat verband geeft advocaat Bernd Dörre, die belast is met alle juridische aspecten betreffende het gebruik van de EPAL-europallets, de volgende verduidelijkingen:

"Momenteel worden wij geconfronteerd met een toename van het aantal inbeslagnames van namaakpallets, onder meer in Nederland en België. Wij zijn dan ook van mening dat het nuttig is om eraan te herinneren dat het verboden is om EPAL-pallets afkomstig van onbetrouwbare bronnen te bestellen. Wanneer nieuwe europallets of europallets in nieuwe staat worden aangeboden aan prijzen die ver onder de marktprijs liggen, gaat het bijna altijd om namaakgoederen. Dat geldt ook wanneer men tweedehandspallets bestelt en nieuwe pallets of pallets in nieuwe staat krijgt. In die gevallen moeten de pallets zorgvuldig worden gecontroleerd. Bij het minste vermoeden van namaak dient men EPAL te vragen om de pallets te komen controleren."

In oktober vorig jaar heeft EPAL reeds gewezen op de juridische gevolgen waaraan invoerders of verkopers van nagemaakte EPAL-europallets zich blootstellen.

Over EPAL: De European Pallet Association (EPAL) werd opgericht in 1991 en groepeert de ondernemingen die houder zijn van een licentie voor het fabriceren of repareren van EPAL-pallets en -draadcontainers. EPAL bewaakt wereldwijd de constante kwaliteit van de EPAL-pallets en laat daarvoor kwaliteitscontroles uitvoeren door een onafhankelijk extern controleorganisme.

EPAL is momenteel in meer dan 30 landen vertegenwoordigd door 15 nationale comités, die instaan voor de uitvoering van de EPAL-doelstellingen op nationaal niveau.

Als vereniging zonder winstoogmerk heeft EPAL geen commerciële belangen, waardoor al haar beslissingen ten goede komen van de industrie, de handel en haar logistieke partners.

Bron: EPAL

« terug naar overzicht